HK kort j HH kort j HS kort j HA kort j

Overige Specialiteiten

Alopecia

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm van haaruitval komt vroeg of laat bij veel mensen voor. De haaruitval ontstaat onder invloed van androgenen, de mannelijke hormonen. Bij de man begint het proces met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen en op het voorhoofd. Tegelijk kan ook de kruin kaal worden. De eindfase waar een ring van haar overblijft, ontstaat in 15% van de gevallen. Bij vrouwen kent deze vorm van kaalheid een minder zichtbaar verloop. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 96% van de mannen met alopecia androgenetica te maken krijgt. 75% van de vrouwen kent deze vorm van haaruitval. Dat zijn behoorlijke cijfers. De haaruitval is erfelijk bepaald en niet te stoppen.

Alopecia Diffusia

Bij deze vorm van Alopecia verdwijnt geleidelijk het volume uit het haar.
Steeds meer haar valt uit. Het proces lijkt niet te stoppen. De oorzaken zijn divers. Geneesmiddelen tegen kanker, een onvoldoende werking van de schildklier of hypofyse maar ook zwangerschap kunnen Alopecia Diffusia veroorzaken. Ook ijzergebrek, narcose en loodvergiftiging zijn bekende oorzaken. Wat de oorzaak ook is, het gevolg blijft hetzelfde. Het haar wordt dunner en de hoofdhuid wordt zichtbaar. Bij het opstaan blijven haren achter op het kussen en in kam of borstel blijven verontrustend veel haren achter. Op een gegeven moment worden de gevolgen zichtbaar voor de omgeving. Alopecia Diffusia kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Toch verdwijnt voor een deel van de patiënten de haaruitval niet. Alopecia Diffusia wordt dan een dagelijkse bron van zorg.

Alopecia universalis en totalis

Als al het haar op het hoofd is uitgevallen, inclusief het gelaatshaar zoals wimpers, wenkbrauwen, snor en baard, spreekt men van alopecia totalis. Alopecia universalis is de uitdrukking voor een alopecia vorm die al het lichaamshaar heeft doen verdwijnen, inclusief borsthaar, okselhaar, schaamhaar, etc.

Deze vorm van kaalheid is de meest ingrijpende. Op vele plekken van het lichaam vervullen haren een belangrijke rol. Haaraandoeningen die behoren tot de alopeciafamilie zijn moeilijk te bestrijden en lastig te verwerken.

Alopecia areata

Alopecia areata betekent: pleks gewijze kaalheid. Dit is een ziekte van de haarwortels. De plekken waar de haarwortels zijn aangetast, zijn in de regel rond of ovaal. Op deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen gewoon bedekt blijft met haar. Het gevolg is, dat er één of meerdere kale plekken ontstaan. De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend.

De kale plekken blijven vaak beperkt tot het hoofd. Ook komt het voor dat het haar niet pleks-gewijs uitvalt. Over een groot deel van de hoofdhuid treedt dan haaruitval op. Het verloop van alopecia areata is erg grillig en bij iedereen anders. Het is moeilijk te voorspellen of en wanneer het haar terugkomt en of het daarna weer zal uitvallen. Alopecia areata treedt aanvallend op. Dikwijls merkt men zelf niets van haaruitval, maar worden de kale plekken ontdekt door de kapper, familieleden of vrienden. In de meeste gevallen ziet men spontaan herstel van de haargroei binnen enkele maanden tot jaren. In sommige gevallen treedt echter geen totale genezing op. De kaalheid is echter niet per definitie onherroepelijk. Alopecia areata tast op zich de lichamelijke gezondheid niet aan. Men kan hiermee net zo oud worden als ieder ander. Aangezien het haar een deel van de persoonlijkheid vormt, wordt het sociaal en psychisch functioneren wel ernstig belemmerd door deze ongewenste ziekte.

Huizenaar Haarwerkinstituut heeft de juiste oplossing voor alopecia-patiënten. Een haaraanvulling, die het eigen haar zo benadert dat het verschil niet zichtbaar is, wordt permanent aangebracht. Het kenmerk van de oplossingen van Huizenaar Haarwerkinstituut. zijn: het draagcomfort, de onzichtbare bevestiging en het gebruik van natuurlijk haar. De conclusie voor de spiegel is onvermijdelijk: "Ik zie geen enkel verschil."

Huizenaar Haarwerken 1    Huizenaar Haarwerken 4    Huizenaar Haarwerken 2
         
HK kort j HH kort j HS kort j HA kort j