HK kort j HH kort j HS kort j HA kort j

Overige Specialiteiten

Kinderen

Kinderen en kaalheid

Kinderen kunnen ook last hebben van kaalheid.
De meest voorkomende vorm bij kinderen is alopecia areata en totalis. Daarnaast kunnen kinderen door chemotherapie tijdelijk geen haar hebben.

Alopecia universalis en totalis

Als al het haar op het hoofd is uitgevallen, inclusief het gelaatshaar zoals wimpers, wenkbrauwen, spreekt men van alopecia totalis. Alopecia universalis is de uitdrukking voor een alopecia vorm die al het lichaamshaar heeft doen verdwijnen, inclusief borsthaar, okselhaar, schaamhaar, etc.
Deze vorm van kaalheid is de meest ingrijpende. Op vele plekken van het lichaam vervullen haren een belangrijke rol. Haaraandoeningen die behoren tot de alopecia familie zijn moeilijk te bestrijden en lastig te verwerken.

Alopecia areata

Alopecia areata betekent: plek gewijze kaalheid. Dit is een ziekte van de haarwortels. De plekken waar de haarwortels zijn aangetast, zijn in de regel rond of ovaal. Op deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen gewoon bedekt blijft met haar. Het gevolg is, dat er één of meerdere kale plekken ontstaan. De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend.

De kale plekken blijven vaak beperkt tot het hoofd. Ook komt het voor dat het haar niet plek gewijs uitvalt. Over een groot deel van de hoofdhuid treedt dan haaruitval op. Het verloop van alopecia areata is erg grillig en bij iedereen anders. Het is moeilijk te voorspellen of en wanneer het haar terugkomt en of het daarna weer zal uitvallen. Alopecia areata treedt aanvallend op. Dikwijls merkt men zelf niets van haaruitval, maar worden de kale plekken ontdekt door de kapper, familieleden of vrienden. In de meeste gevallen ziet men spontaan herstel van de haargroei binnen enkele maanden tot jaren. In sommige gevallen treedt echter geen totale genezing op. De kaalheid is echter niet per definitie onherroepelijk. Alopecia areata tast op zich de lichamelijke gezondheid niet aan. Men kan hiermee net zo oud worden als ieder ander. Aangezien het haar een deel van de persoonlijkheid vormt, wordt het sociaal en psychisch functioneren wel ernstig belemmerd door deze ongewenste ziekte.

Chemotherapie... en dan?

Kankerpatiënten willen alles in het werk stellen om deze ziekte in hun leven te bestrijden. Eén van de keuzes is chemotherapie. Deze therapie vraagt enorm veel van het lichaam. De patiënt krijgt een behandeling met medicijnen waardoor de tumorcellen doodgaan of zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. De behandeling bestaat uit een serie toedieningen. De hele therapie kan een aantal dagen duren maar ook een aantal weken of maanden. Het lichaam krijgt tussendoor de kans zich te herstellen.

De toegediende medicijnen tasten niet alleen kankercellen aan, maar kunnen ook gezonde lichaamscellen beschadigen. Vooral lichaamscellen die zich snel moeten kunnen delen om hun werk goed te kunnen doen, bijvoorbeeld cellen die beenmerg aanmaken. Een goed voorbeeld zijn ook de cellen in de haarzakjes die ervoor zorgen dat het haar groeit. Deze worden door de medicijnen verzwakt zodat kaalheid kan ontstaan. Doordat de cellen tijdelijk soms geheel ophouden met hun werk kan de kaalheid zodanig zijn dat de hoofdhuid vrijwel onbedekt is.

Deze (tijdelijke) situatie geeft behalve het gevecht tegen de ziekte ook een sociaal probleem. Het wordt steeds moeilijker om onder de mensen te komen. Een belangrijk deel van de uiterlijke persoonlijkheid valt weg. Deze psychische belasting kan de therapie nog zwaarder maken. Hier zien veel mensen tegenop. Het is goed hiervoor een oplossing te vinden om alle energie naar de bestrijding van de ziekte te kunnen laten gaan. Want de shawl of het hoedje waarmee de kaalheid wordt gecamoufleerd lost het probleem niet op. Huizenaar Haarwerkinstituut heeft oplossingen in de vorm van pruiken die niet van echt haar te onderscheiden zijn. De techniek die wij gebruiken garandeert de klant een pruik die onzichtbaar bevestigd is, optimaal draagcomfort biedt en een natuurlijke uitstraling heeft.

De weg naar nieuw haar begint met een gratis en vrijblijvend intakegesprek waarin wij een passend advies geven. Wat is de juiste aanvulling die onzichtbaar is? De klant kan een product reserveren. Wanneer de haaruitval zodanig is dat de pruik opgezet moet worden, belt de klant ons en kan het product klaar gemaakt worden naar wens en afgehaald worden.

demi haarwensen

HK kort j HH kort j HS kort j HA kort j